Welke regenpijp heb ik nodig?

Bij het vervangen van een regenpijp wordt de diameter van de nieuwe pijp bepaald door de bestaande uitloop aan de dakgoot. In de meeste gevallen is de uitloop ongeveer 75 mm, wat betekent dat je een regenpijp van 80 mm nodig hebt. Bij nieuwbouw of als er geen bestaande regenpijp is, wordt de diameter bepaald door de grootte van het dakoppervlak. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat het regenwater efficiënt wordt afgevoerd.

60 mm regenpijp: Ideaal voor kleine daken zoals tuinhuizen of garages.
80 mm regenpijp: De standaard keuze voor de meeste woningen in Nederland tot ongeveer 90 m² met een tussenafstand van 10 meter tussen de regenpijpen.
100 mm regenpijp: Voor grotere dakoppervlakken, zoals bij platte daken of grotere huizen tot 150 m².

Regenpijp diameter toepassing per dakgoot

• 60 mm regenpijp: Deze maat combineert goed met een Mastgoot M30 > of Bakgoot B30 >
• 80 mm regenpijp: Deze maat combineert goed met Alle modellen >
• 100 mm regenpijp: Deze maat combineert goed met Mastgoot M44 >, Mastgoot M400 > en Bakgoot B44 >


Maak een keuze uit één van de onderstaande regenpijp modellen:



 
 

Zinken regenpijp onderdelen

1 - tapeind (aansluiting dakgoot)
2 - stadsuitloop (aansluiting zijuitloop platdak)
3 - vergaarbak (aansluiting zijuitloop platdak)
4 - bochten
5 - regenpijp rond/vierkant Ø60 Ø80 Ø100
6 - scharnierbeugel
7 - dubbele overschuifwrong
8 - regentonklep - bladscheider
9 - montageschuifstuk
10 - verbindingsmof

Bepalend voor de regenpijp diameter is de diameter van het gebruikte tapeind (uitloop/aansluiting) van de dakgoot, stadsuitloop of vergaarbak. De zinken regenpijpen zijn aan de bovenzijde voorzien van een optromping (verbreding) zodat deze over het tapeind past.

In Nederland worden 80mm regenpijpen vaak als standaard toegepast.


Indicatie
Grondoppervlak (m2)Diameter regenpijp ØAfstand van regenpijpen (max.mtr)
90 m2Ø 8010
150 m2Ø 10020


Hoe een zinken regenpijp monteren?

1. Regenpijpbeugels monteren: Begin met het bevestigen van de eerste beugel op ongeveer 50 cm onder de dakgoot. De tweede beugel plaats je 1 meter boven de grond. Zorg ervoor dat de beugels stevig zijn gemonteerd en houd vervolgens een maximale afstand van 1,5 meter tussen de beugels. Minimaal twee beugels per regenpijp lengte.

2. Aansluiting van de bovenkant: De bovenkant van de regenpijp wordt over de uitloop van de dakgoot geschoven. Als je een vergaarbak of stadsuitloop hebt bij een plat dak, schuif je de regenpijp eenvoudig over deze aansluiting. Zorg ervoor dat de verbinding goed aansluit, maar geef de pijp ook ruimte om te werken bij uitzetting door temperatuursverschillen.

3. Aansluiting van de onderkant: De onderkant van de regenpijp sluit je aan op het riool of op een andere afvoeroptie, afhankelijk van je situatie. Gebruik een PVC verbindingsmof, montageschuifstuk of inzetverloop om de overgang tussen zink en PVC te realiseren. Voor een bovengrondse afvoer naar het maaiveld kun je een 72-graden bocht gebruiken, die je stevig vastzet met een gegalvaniseerd schroefje.

4. Ruimte voor uitzetting: Zorg ervoor dat de regenpijp niet strak op de uitloop of stadsuitloop zit, zodat er voldoende ruimte is voor krimp en uitzetting door temperatuurverschillen. Een ruimte van ongeveer een duimbreedte is meestal voldoende om problemen met uitzetting te voorkomen.

 

Instructie: Een sprong maken met bochten voor een regenpijp

Het maken van een sprong met bochten voor een regenpijp is nodig wanneer de regenpijp niet recht onder de gootuitloop of vergaarbak zit, of wanneer er obstakels op de muur zijn. Dit kan eenvoudig gedaan worden met behulp van twee bochten.

1. Kies de juiste bochten: Gebruik twee bochten om een sprong te maken:

• Twee bochten van 40 graden 80mm geven een sprong van ongeveer 7 cm.
• Twee bochten van 72 graden 80mm geven een sprong van ongeveer 17 cm.
• Twee bochten van 85 graden geven een sprong van ongeveer 21 cm.

2. Montage van de bochten: Schuif de bochten eenvoudig in elkaar zonder solderen of lijmen. Zorg ervoor dat de buis strak in de mof van de bocht past, maar met voldoende speling voor uitzetting bij temperatuurverschillen.

3. Grotere sprong nodig: Als je een grotere sprong nodig hebt dan wat mogelijk is met twee standaard bochten, kun je een kort stuk regenpijp toevoegen tussen de bochten om de afstand te vergroten. De bochten zijn aan de onderkant smaller, waardoor je gemakkelijk een overgebleven stuk regenpijp kunt gebruiken om deze aan te passen en te verlengen.

Bekijk sprong afmetingen >

[powr-faq id="08939ac5_1493538532"]

Of ga terug naar het overzicht: Zinken Regenpijpen