Dakgoot Repareren? 

Onze hulpmiddelen voor zelf een dakgoot repareren zijn:

Dakgoot Repareren? 

Onze hulpmiddelen voor zelf een dakgoot repareren zijn:

Hoe ontstaat een lekke dakgoot?

Een lekke dakgoot wordt vaak veroorzaakt door scheurtjes bij de soldeernaden. Of gaten in het zink. Hier zijn een paar oorzaken voor. Bijvoorbeeld weersinvloeden, slechte soldeerwerk of ouderdom. Daarnaast kan een verstopte afvoer ook tot problemen leiden. Let vooral op lekkage na een fikse regenbui!

Gelukkig is een dakgoot gemakkelijk zelf te herstellen. Vaak is alleen lokaal herstel nodig. Dat betekent dat je alleen het punt waar de lekkage zit hoeft te repareren. Een dakgoot vervangen hoeft alleen wanneer: De dakgoot zwaar beschadigd is. Of wanneer je de dakgoot niet meer mooi vindt.

Dakgoot repareren met EPDM

EPDM vergt iets meer werk dan repareren van de dakgoot met reparatietape. Maar het grote voordeel is: Je dakgoot hoeft niet brandschoon te zijn. In de meeste gevallen is een dakgoot repareren met EPDM dus de beste oplossing. 

Door het toepassen van EPDM op de soldeernaden of gaten, dekt de EPDM direct de dakgoot lekkage af. Door zijn elastische eigenschappen beweegt de EPDM mee met de in- en uitkrimping van de dakgoot. De EPDM breng je eenvoudig aan met de meegeleverde EPDM Lijm/kit. Iedere klusser kan met deze oplossing zijn dakgoot repareren. Geschikt voor een dakgoot van; zink, koper, aluminium en metaal. Meer informatie >

Dakgoot repareren met reparatietape

Reparatietape werkt super simpel en snel. Één nadeel: je dakgoot moet schoon gemaakt worden met ethanol. Je hebt er dus een volledig schone dakgoot voor nodig.

De zelfklevende onderlaag van de reparatietape biedt een perfecte waterafdichting in de dakgoot. De tape is gebaseerd op een geavanceerde synthetische kleefpolymeer. Het is bestand tegen chemicaliën, UV-straling en kan het gehele jaar geïnstalleerd worden. Eternabond heeft zijn herkomst uit professionele reparatie voor EPDM, TPO, PVC, Hypalon, Bitumen, glad BUR dakbedekking. Voor deze dakgoot reparatie oplossing heb je geen lijm of kit nodig waardoor je snel, veilig en eenvoudig kunt werken. Geschikt voor een dakgoot van zink, koper, PVC, aluminium, lood, metaal, etc. Meer informatie >

Extra tip: Om nieuwe problemen te voorkomen is het verstandig bladvangers te plaatsen.

[powr-faq id=498d740d_1493641752]

Hoe repareer je een dakgoot?

Stap #1: Vervangen of Repareren?

De kosten blijven laag als u uw dakgoot repareert. Zolang er alleen een scheur in de dakgoot zit, is het zelf repareren van de dakgoot een goede oplossing. Gebruik één van de bovenstaande dakgoot reparatiesets om zelf aan de slag te gaan.

Wanneer er meerdere scheuren of witroest in de dakgoot zit, of je de dakgoot gewoon niet meer mooi vindt, dan is vervangen beter. Voor nood kunnen de scheuren tijdelijk wel gerepareerd worden, maar onthoud dat de dakgoot uiteindelijk dan toch vervangen moet worden. Je bespaart de kosten van de reparatieset door direct de dakgoot te vervangen. 

Kijk voor een nieuwe dakgoot bijvoorbeeld eens bij onze: Zinken Dakgoten

Stap #2: Zelf repareren of laten repareren?

Let op: De materiaalkosten zijn goedkoper wanneer je de dakgoot laat repareren. Maar arbeidskosten en voorrijkosten maken het laten repareren van de dakgoot veel duurder.

In de onderstaande tabel hebben we een vergelijking neergezet:

 Zelf Repareren van DakgootLaten Repareren van Dakgoot
Materiaal€41,- €37,50-
Arbeid-€82,50-
Voorrijkosten-€30,-
TOTAAL€41,-€150,-

Na aanschaf van de reparatieset kun je de volgende stappen volgen (je kunt dit stappenplan ook gratis downloaden: Stappenplan Dakgoot Repareren (.pdf)

Stap #3: Maak de dakgoot schoon, droog en vetvrij
Veeg alle rommel uit de dakgoot, droog de dakgoot af en maak deze vetvrij. Dit kan onder andere met terpentine. 

Stap #4: Geef met een potlood aan waar je de EPDM en kit gaat aanbrengen
Deze stap zorgt ervoor dat je niet per ongeluk de EPDM op de verkeerde plek plaatst.

Stap #5: Breng nu minimaal 2mm EPDM kit aan
Het is onze ervaring dat een minimum van 2mm een optimaal resultaat geeft. 

Stap #6: Plaats het EPDM membraam en druk deze goed aan met de aandrukroller

Stap: #7: Strijk de lijmresten met een stukje EPDM uit

Pro Tip: Zorg ervoor dat het boven de 5 graden celsius is wanneer je met deze klus begint. Daarnaast is het van belang dan het minimaal 12 uur droog blijft zodat de kit goed kan drogen.

Wanneer repareren?

Als je een dakgoot lek is, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te repareren. Een lek in een dakgoot kan namelijk leiden tot waterschade aan je dak, muren en fundering.

Als je een klein gaatje of scheur in je dakgoot hebt, kun je deze meestal zelf repareren met reparatietape of. Als het gaatje of de scheur groter is, is het verstandig om een professional in te schakelen of de dakgoot te vervangen.

Tips voor het repareren van een dakgoot

  • Gebruik altijd de juiste reparatiemethode voor jouw situatie;
  • Maak de dakgoot altijd goed schoon voordat je begint met repareren;
  • Volg de instructies van de reparatieset zorgvuldig op;
  • Als je een grote scheur of gat in je dakgoot hebt, is het verstandig om een professional in te schakelen of te kiezen voor vervanging van de dakgoot.